Caribisch denkboek voor 4 en 5 mei

Caribisch denkboek voor 4 en 5 mei

Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit lesmateriaal gaat over herdenken en vieren, oorlog en vrijheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillen niet bezet, in tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië. De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. Olie uit het Caribisch gebied is heel belangrijk tijdens de oorlog, als brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal komen ongeveer 160 mensen om. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.

Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei willen we leerlingen vanaf groep 7 en 8 van de eilanden uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Papiamentu en Papiamento. Het Denkboek staat vol met illustraties, opdrachten en lokale verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt.

In aanloop naar de herdenking op 4 mei 2024 hebben ruim achtduizend scholieren in het Caribisch deel van het koninkrijk het Caribisch Denkboek ontvangen. De bestellingen die nu geplaatst worden, zijn voor het schooljaar 2024-25.

George Maduro Lesmateriaal FO – groep 7 en 8

George Maduro Lesmateriaal FO – groep 7 en 8

Met de tentoonstelling en het lesboekje ‘George Maduro, verzetsheld van Curaçao’ maken de kinderen van groep 7 en 8 kennis met een bijzondere Curaçaoënaar. Zijn naam is George Maduro. Deze man is erg moedig geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vocht voor zijn idealen en voor zijn land. Hij dacht niet alleen aan zichzelf, maar ook aan de veiligheid van andere mensen. George Maduro leeft niet meer. Maar ook nu nog, meer dan 100 jaar na zijn geboorte, kunnen we veel van hem leren.

Lespakket George Maduro

Lespakket George Maduro

Dit lespakket diept een aantal thema’s uit het stripboek verder uit. Het is er op gericht leerlingen kennis te laten verwerven over Curacao en Nederland vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht in het leven van de vergeten Antilliaanse oorlogsheld uit Curacao, George Maduro, wiens naam in Nederland blijft voortleven. Een aantal thema’s leent zich uitstekend voor een klassendiscussie.

Het antwoordmodel van het lespakket staat op de website www.eureducation.nl. U kunt het hier downloaden.

Het Klokhuisboek over het Nederlands Werelderfgoed

Het Klokhuisboek over het Nederlands Werelderfgoed

Ga met de Klokhuispresentatoren mee op reis langs ons werelderfgoed: van Willemstad op Curaçao naar de Waddenzee, en via de stelling van Amsterdam naar de Rotterdamse Van Nellefabriek!

Inhoud:

Voorwoord
Nederlands werelderfgoed: wat is dat?
De Stelling van Amsterdam
Molencomplex Kinderdijk- Elshout
Fotostrip: Wereldrecord Kinderdijk bezoeken
Willemstad op Curaçao
Ir. D. F. Woudagemaal
Droogmakerij de Beemster
Rietveld Schröderhuis
Fotostrip: Thuis bij Frits en Truus Schröder
De Waddenzee
De Amsterdamse grachtengordel
Van Nellefabriek
Fotostrip: Samantha en Sharon

Verklarende woordenlijst
Beeldverantwoording
Adressen en websites

Educatie in Erfgoed- Een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA/UoC

Educatie in Erfgoed- Een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA/UoC

De cursus ‘Educatie in Erfgoed’ is ontstaan uit een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA en is door de jaren heen verschillende keren aangeboden bij de Technische Faculteit van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (later University of Curaçao). In deze cursus leert men over gebouwd erfgoed in het algemeen en in het bijzonder op Curaçao, en hoe dit erfgoed te waarborgen en te onderhouden. Dit cursusmateriaal op HBO niveau is samengesteld en uitgevoerd door een wisselende groep experts op het gebied van Caribisch erfgoed.

In de cursus werd onder andere stilgestaan bij de regel- en wetgeving op het gebied van de monumentenzorg en restauratie maar ook bij de toe te passen technieken en materialen. Aan de hand van theoretische achtergrond over de westerse bouwkunst en de stedenbouwkundige ontwikkeling van het eiland kreeg de cursist praktische opdrachten met de nodige theoretische achtergrond voor het maken van een restauratie- en renovatieplan.

Onderwerpen die in de cursus onder andere aan bod kwamen;

  • Inleiding Geschiedenis van de Westerse bouwkunst
  • Stedenbouwkundige ontwikkeling van Willemstad
  • Stedenbouwkundige ontwikkeling van Curaçao
  • Historische Architectuur en Stedenbouw in het Caribisch Gebied
  • Inleiding in de archeologie
  • Architectuurgeschiedenis van Curaçao
  • UNESCO Werelderfgoed
  • Opzetten van een technisch restauratieplan
  • Historische bouwmaterialen en constructietechnieken op Curaçao
  • Uitgangspunten bij het restaureren op Curaçao
  • Internationale uitgangspunten bij het restaureren
  • Excursie restauratieproject
  • Inleiding Monumentenzorg Curaçao
  • Monumentenwetgeving op Curaçao
  • Nieuwe architectonische invullingen in/ bij monumenten

Van de cursus zijn nog enkele jaargangen bewaard gebleven. Een deel daarvan ligt in de bibliotheek van de University of Curaçao en een aantal delen liggen ter inzage bij  Stichting Monumentenzorg Curaçao