nov 28, 2024
Doel van dit jubileumboek is vooral het vastleggen van informatie over het monument en de restauratie. Informatie die snel vervaagt en in de vergetelheid raakt. In dit eerste deel zijn alle restauratieprojecten opgenomen die tussen 1994 en 1998 zijn opgeleverd en (mede) gefinancierd werden door Stichting Monumentenfonds Curaçao. Dat in deze periode nagenoeg 60 projecten werden voltooid, toont de grote betekenis van het Fonds op het gebied van de monumentenzorg.
Van elk opgenomen bouwwerk wordt een algemene indruk gegeven middels informatie over de bouw-en bewoningsgeschiedenis, gevolgd door een beschijving van het bouwwerk, de architectuurstijl en van de kenmerkende elementen. Elk onderdeel wordt afgesloten met een korte verhandeling over de restauratie, waarbij vooral melding wordt gemaakt van specifieke details bij het project. Aan de hand van fotomateriaal en tekeningen worden de teksten verder toegelicht. Het onderzoek bleef beperkt tot Curaçao waar gegevens werden verzameld door middel van onderzoek in archieven en bibliotheken en het interviewen van betrokkenen.
nov 5, 2024
De cursus ‘Educatie in Erfgoed’ is ontstaan uit een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA en is door de jaren heen verschillende keren aangeboden bij de Technische Faculteit van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (later University of Curaçao). In deze cursus leert men over gebouwd erfgoed in het algemeen en in het bijzonder op Curaçao, en hoe dit erfgoed te waarborgen en te onderhouden. Dit cursusmateriaal op HBO niveau is samengesteld en uitgevoerd door een wisselende groep experts op het gebied van Caribisch erfgoed.
In de cursus werd onder andere stilgestaan bij de regel- en wetgeving op het gebied van de monumentenzorg en restauratie maar ook bij de toe te passen technieken en materialen. Aan de hand van theoretische achtergrond over de westerse bouwkunst en de stedenbouwkundige ontwikkeling van het eiland kreeg de cursist praktische opdrachten met de nodige theoretische achtergrond voor het maken van een restauratie- en renovatieplan.
Onderwerpen die in de cursus onder andere aan bod kwamen;
- Inleiding Geschiedenis van de Westerse bouwkunst
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Willemstad
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Curaçao
- Historische Architectuur en Stedenbouw in het Caribisch Gebied
- Inleiding in de archeologie
- Architectuurgeschiedenis van Curaçao
- UNESCO Werelderfgoed
- Opzetten van een technisch restauratieplan
- Historische bouwmaterialen en constructietechnieken op Curaçao
- Uitgangspunten bij het restaureren op Curaçao
- Internationale uitgangspunten bij het restaureren
- Excursie restauratieproject
- Inleiding Monumentenzorg Curaçao
- Monumentenwetgeving op Curaçao
- Nieuwe architectonische invullingen in/ bij monumenten
Van de cursus zijn nog enkele jaargangen bewaard gebleven. Een deel daarvan ligt in de bibliotheek van de University of Curaçao en een aantal delen liggen ter inzage bij Stichting Monumentenzorg Curaçao