Willemstad op Curaçao ontstond in de zeventiende eeuw en groeide uit tot één van de belangrijkste havensteden in het Caribisch gebied. Wie trokken er destijds naar Curaçao en waarom? Wat was de invloed van deze pioniers op de ontwikkeling van de stad?
Bernard Buddingh’ deed uitvoerig onderzoek naar het ontstaan van de Willemstad. Aanleiding hiertoe was een verzoek van de Joodse Gemeente aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen om de synagoge Mikvé Israël-Emanuel op te meten en uit te tekenen. Deze synagoge, de oudste die op het westelijk halfrond in gebruik is, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Willemstad. Het onderzoek van Bernard Buddingh’ leidde dan ook tot een gedocumenteerde reconstructie van (De) Willemstad, zoals deze er in het begin van de achttiende eeuw uitzag.
Van Punt en Snoa laat u op boeiende wijze de stedebouwkundige groei en de architectuur van deze unieke oude stad en haar synagoge zien en laat u tevens kennis maken met de mensen die Willemstad tot ontwikkeling brachten. Stadskaarten, foto’s, tekeningen, computervisualisaties en demografische gegevens maken dit boek tevens tot een onmisbaar naslagwerk voor al diegenen die zich met Willemstad en het eiland Curaçao verbonden voelen.