Monumenten in de steigers

Monumenten in de steigers

De Stichting Monumentenzorg Curaçao, als een van de belangrijkste opdrachtgevers van restauratiewerken op het eiland, komt dagelijks in aanraking met de enorme verschillen in opvatting bij de diverse uitvoerende en controlerende partijen voor wat betreft de uitvoering van details en het gebruik van oude en nieuwe materialen. De behoefte de juiste kennis vast te houden en te verheffen tot standaard voor haar restauratie opdrachten heeft dit boek tot resultaat.

Jan Toeter, restauratie aannemer en bekend voorstander van behoud van originele materialen heeft een beschrijving gemaakt van werkwijzen, detailleringen en materialen zodanig dat dit een handvat zou worden voor de restauratiewereld op Curaçao. Gaandeweg ontstond er een enorme berg aan handschetsen en krabbels die allen een plaatsje in het dit boekwerk verdienden. De handschetsen zijn vertaald in detailtekeningen aangevuld met foto’s van reeds uitgevoerde restauraties. Het tekenwerk en de inpassing van de tekeningen en foto’s bij de tekst was een enorm werk wat is uitgevoerd onder leiding van architect Anko van der Woude van architectenbureau IMD Design dat uit het eigen restauratie archief veel details en foto’s heeft aangedragen. Ook zijn detailschetsen en tekeningen, opgesteld door restauratie uitvoerder Henk Langenfeld, integraal opgenomen in dit boek.

Naast de vastgelegde technische details is ook ruim aandacht besteed aan de wijze van voorbereiden, vereiste vergunningen en monumentale karakteristiek. Het resultaat, Monumenten in de steigers, mag gezien worden als een standaardwerk, waar een ieder een goed fundament aantreft voor een duurzame aanpak van restauratie en onderhoudswerk aan onze Monumenten.

Het boek is te koop bij Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Monumenten in de steigers

Monumenten in de Steigers

De Stichting Monumentenzorg Curaçao, als een van de belangrijkste opdrachtgevers van restauratiewerken op het eiland, komt dagelijks in aanraking met de enorme verschillen in opvatting bij de diverse uitvoerende en controlerende partijen voor wat betreft de uitvoering van details en het gebruik van oude en nieuwe materialen.

De behoefte de juiste kennis vast te houden en te verheffen tot standaard voor haar restauratie opdrachten heeft dit boek tot resultaat. Jan Toeter, restauratie aannemer en bekend voorstander van behoud van originele materialen heeft een beschrijving gemaakt van werkwijzen, detailleringen en materialen zodanig dat dit een handvat zou worden voor de restauratiewereld op Curaçao. Gaandeweg ontstond er een enorme berg aan handschetsen en krabbels die allen een plaatsje in het dit boekwerk verdienden.

De handschetsen zijn vertaald in detailtekeningen aangevuld met foto’s van reeds uitgevoerde restauraties. Het tekenwerk en de inpassing van de tekeningen en foto’s bij de tekst was een enorm werk wat is uitgevoerd onder leiding van architect Anko van der Woude van architectenbureau IMD Design dat uit het eigen restauratie archief veel details en foto’s heeft aangedragen. Ook zijn detailschetsen en tekeningen, opgesteld door restauratie uitvoerder Henk Langenfeld, integraal opgenomen in dit boek. Naast de vastgelegde technische details is ook ruim aandacht besteed aan de wijze van voorbereiden, vereiste vergunningen en monumentale karakteristiek.

Het resultaat, Monumenten in de steigers, mag gezien worden als een standaardwerk, waar een ieder een goed fundament aantreft voor een duurzame aanpak van restauratie en onderhoudswerk aan onze Monumenten. Het boek is te koop bij Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Archivo Boneiru

Archivo Boneiru

Geschiedenis en cultuur van Bonaire

Archivo Boneiru geeft u toegang tot een grote collectie foto’s, documenten en andere items over het Caribische eiland Bonaire. Het doel van Archivo Boneiru is om de geschiedenis en cultuur te ontsluiten van dit prachtige eiland.

Journalist en auteur Boi Antoin heeft op Bonaire de afgelopen jaren een uitgebreide collectie aan Bonairiaans cultureel erfgoed opgebouwd. Het materiaal is opgeslagen in een ruimte van ongeveer zes bij vier meter. De collectie bevat foto’s uit de 20e eeuw, videobanden, audiotapes, voorwerpen, boeken en documenten. Hoewel het materiaal niet heel oud is, zijn de bewaarcondities op Bonaire verre van ideaal, waardoor de achteruitgang in de materiële staat goed te zien is.

Plataforma Kultural en Fundashon Históriko Kultural Boneriano hebben het initiatief genomen om het aanwezige materiaal te laten digitaliseren en te ontsluiten. Zij werken daarbij samen met Regionaal Archief Dordrecht. Het Nationaal Archief heeft geadviseerd en het Instituut voor Beeld en Geluid neemt een deel van de collectie op haar catalogus.