Caribisch denkboek voor 4 en 5 mei

Caribisch denkboek voor 4 en 5 mei

Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit lesmateriaal gaat over herdenken en vieren, oorlog en vrijheid.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillen niet bezet, in tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië. De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. Olie uit het Caribisch gebied is heel belangrijk tijdens de oorlog, als brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal komen ongeveer 160 mensen om. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.

Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei willen we leerlingen vanaf groep 7 en 8 van de eilanden uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Papiamentu en Papiamento. Het Denkboek staat vol met illustraties, opdrachten en lokale verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt.

In aanloop naar de herdenking op 4 mei 2024 hebben ruim achtduizend scholieren in het Caribisch deel van het koninkrijk het Caribisch Denkboek ontvangen. De bestellingen die nu geplaatst worden, zijn voor het schooljaar 2024-25.

Lespakket George Maduro

Lespakket George Maduro

Dit lespakket diept een aantal thema’s uit het stripboek verder uit. Het is er op gericht leerlingen kennis te laten verwerven over Curacao en Nederland vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht in het leven van de vergeten Antilliaanse oorlogsheld uit Curacao, George Maduro, wiens naam in Nederland blijft voortleven. Een aantal thema’s leent zich uitstekend voor een klassendiscussie.

Het antwoordmodel van het lespakket staat op de website www.eureducation.nl. U kunt het hier downloaden.

Het Klokhuis over Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao

Het Klokhuis over Werelderfgoed: Willemstad op Curaçao

Het Klokhuis heeft diverse afleveringen gemaakt in de serie Werelderfgoed. Naast de aflevering ‘Wat is Werelderfgoed?’ is er voor elk Werelderfgoed in ons Koninkrijk ook een speciale aflevering gemaakt.

De historische haven en binnenstad van Willemstad, Curaçao zijn al jaren een bijzonder onderdeel van ons koninkrijk. Met de gekleurde bouwwerken als uitgangspunt mengt Maurice zich in de bevolking en komt hij meer te weten over waarom er op Curaçao zoveel verschillende culturen bij elkaar leven.

Het Klokhuis is een Nederlands televisieprogramma voor kinderen, dat al sinds 1988 wordt uitgezonden. Het programma behandelt op een toegankelijke manier allerlei onderwerpen, van wetenschap en technologie tot geschiedenis en cultuur. De afleveringen zijn vaak informatief en bedoeld om kinderen te leren over de wereld om hen heen op een speelse manier.

In de context van werelderfgoed heeft Het Klokhuis een speciale serie gemaakt om kinderen te informeren over de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ze leggen uit wat werelderfgoed is, waarom bepaalde plaatsen of monumenten op deze lijst staan, en wat de betekenis ervan is voor de geschiedenis en de cultuur van de wereld. Vaak worden iconische plekken of gebouwen die op de lijst staan, in afleveringen besproken, zoals de grachten van Amsterdam, de Waddenzee of de molens van Kinderdijk.

De serie maakt werelderfgoed tastbaar voor een jong publiek en benadrukt het belang van het behoud van deze bijzondere plekken voor toekomstige generaties.

Muzik di zumbi Muzik di Kòrsou- Enseñansa Sekundario

Muzik di zumbi Muzik di Kòrsou- Enseñansa Sekundario

Sambuyá den herensia di Kòrsou, seri di lès tokante herensia kultural tangibel i intangibel di Kòrsou. Guia di lès pa Enseñansa Sekundario: Muzik di Zumbi. Muzik di Kòrsou

Kontenido di guia di lès pa Enseñansa Sekundario

Lès 1. Sera konosí ku muzik di zumbi

Lès 2. E zonidonan di muzik di zumbi

Lès 3. Asina bo ta traha e instrumèntnan!

Lès 4. “African Rhythms in Curaçao” Literatura Kolofon Responsabilisashon

Literatura
Kolofon
Responsabilisashon

© Stichting NAAM

Muzik di zumbi Muzik di Kòrsou- Enseñansa Sekundario

Muzik di Zumbi. Muzik di Kòrsou- Enseñansa di Fundeshi

Sambuyá den herensia di Kòrsou, seri di lès tokante herensia kultural tangibel i intangibel di Kòrsou. Guia di lès pa Enseñansa di Fundeshi (siklo dos): Muzik di Zumbi. Muzik di Kòrsou

 

Kontenido di guia di lès pa Enseñansa di Fundeshi (siklo dos)

Lès 1. Sera konosí ku muzik di zumbi

Lès 2. E zonidonan di muzik di zumbi

Lès 3. Asina bo ta traha e instrumèntnan!

Lès 4. “African Rhythms in Curaçao”

Literatura
Kolofon
Responsabilisashon

© Stichting NAAM