nov 15, 2024
Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei leren kinderen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit lesmateriaal gaat over herdenken en vieren, oorlog en vrijheid.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Nederlandse Antillen niet bezet, in tegenstelling tot Nederland en Nederlands-Indië. De strijd speelt zich voor de Antillianen vooral af op zee. Olie uit het Caribisch gebied is heel belangrijk tijdens de oorlog, als brandstof voor de vliegtuigen van de geallieerden. Duitse onderzeeërs nemen in het Caribisch gebied eilanden en schepen onder vuur vanwege deze olie. Er vallen ook slachtoffers, vooral bemanningsleden van olieschepen. In totaal komen ongeveer 160 mensen om. Op 4 mei worden deze slachtoffers op alle eilanden herdacht.
Niet veel mensen in Nederland kennen deze geschiedenis, maar ook in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn deze verhalen bijna vergeten. Met het Caribisch Denkboek voor 4 en 5 mei willen we leerlingen vanaf groep 7 en 8 van de eilanden uitdagen na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie – en zo de herinnering aan deze geschiedenis levend houden. Het boekje is beschikbaar in vier talen: Nederlands, Engels, Papiamentu en Papiamento. Het Denkboek staat vol met illustraties, opdrachten en lokale verhalen en laat een deel van de geschiedenis zien die de eilanden en Nederland met elkaar verbindt.
In aanloop naar de herdenking op 4 mei 2024 hebben ruim achtduizend scholieren in het Caribisch deel van het koninkrijk het Caribisch Denkboek ontvangen. De bestellingen die nu geplaatst worden, zijn voor het schooljaar 2024-25.
nov 6, 2024
Met de tentoonstelling en het lesboekje ‘George Maduro, verzetsheld van Curaçao’ maken de kinderen van groep 7 en 8 kennis met een bijzondere Curaçaoënaar. Zijn naam is George Maduro. Deze man is erg moedig geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vocht voor zijn idealen en voor zijn land. Hij dacht niet alleen aan zichzelf, maar ook aan de veiligheid van andere mensen. George Maduro leeft niet meer. Maar ook nu nog, meer dan 100 jaar na zijn geboorte, kunnen we veel van hem leren.
nov 6, 2024
Dit lespakket diept een aantal thema’s uit het stripboek verder uit. Het is er op gericht leerlingen kennis te laten verwerven over Curacao en Nederland vlak voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast krijgen de leerlingen inzicht in het leven van de vergeten Antilliaanse oorlogsheld uit Curacao, George Maduro, wiens naam in Nederland blijft voortleven. Een aantal thema’s leent zich uitstekend voor een klassendiscussie.
Het antwoordmodel van het lespakket staat op de website www.eureducation.nl. U kunt het hier downloaden.
okt 29, 2024
Duik in het Curaçaose erfgoed. Lessenserie over materieel en immaterieel erfgoed van Curaçao. Lesbrief voor Voortgezet Onderwijs: Genezen met de tradities van je voorouders
Les 1. Yerbero. Genezen met kruiden
Les 2. Airu. Genezen met energie
Les 3. Partera. Babyzorg voor en na de geboorte
Les 4. Skibidó di kolibrí. Genezen met gebed
Literatuur
Colofon
Verantwoording
© Stichting NAAM
okt 29, 2024
Sambuyá den herensia di Kòrsou, seri di lès tokante herensia kultural tangibel i intangibel di Kòrsou. Guia di lès pa Enseñansa di Fundeshi (siklo dos): Kura ku tradishon di antepasado
Kontenido di guia di lès pa Enseñansa di Fundeshi (siklo dos)
Lès 1. Yerbero. Kura ku yerba
Lès 2. Airu. Kura ku energia
Lès 3. Partera. Kuido di yu promé i despues di parto
Lès 4. Skibidó di kolibrí. Kura ku orashon
Literatura
Kolofon
Responsabilisashon
© Stichting NAAM