Over het platform

Over het platform

De monumenten op de Nederlands Caribische eilanden vormen een waardevol en uniek onderdeel van ons historisch erfgoed. Ze zijn de stille getuigen van de koloniale geschiedenis van de eilanden en de maatschappij die daaruit is ontstaan. Daarnaast worden ze gefotografeerd door velen en vormen het visitekaartje van de eilanden als toeristische bestemming.

De afgelopen decennia is er op de Nederlands Caribische eilanden door een aantal organisaties hard gewerkt aan en gepleit voor een goede infrastructuur en gedegen overheidsbeleid waarmee getracht wordt het monumentaal erfgoed de aandacht te geven die het verdient. Hierdoor is er sprake van een bepaalde mate van bescherming van het monumentaal erfgoed en er is de mogelijkheid om subsidie te krijgen om monumenten te restaureren.

Op Curaçao staat de hoofdstad Willemstad sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Open Monumentendagen die Fundashon Pro Monumento daar regelmatig organiseert kunnen rekenen op grote aantallen vrijwilligers en bezoekers. Het buurtfestival Kaya Kaya, dat dit jaar voor de zesde keer plaatsvindt, kent een groeiende populariteit. Wandeltours met of zonder gids zijn niet alleen bij toeristen populair maar ook steeds meer in trek bij de inwoners van Curaçao zelf. Op Aruba wordt hard gewerkt aan de verbetering van de monumentenwetgeving en zijn een paar ambitieuze restauratieplannen van start gegaan. In Bonaire heeft in 2022 een intereilandelijke monumentenconferentie plaatsgevonden op initiatief van de Dutch Caribbean Heritage Platform. Maar de kennis over het monumentale erfgoed bij de lokale bevolking laat nog te wensen over. In het onderwijs wordt slechts op een beperkt aantal scholen kennis overgedragen over dit onderwerp.

Een initiatief van:

Inventarisatie Lesmateriaal

Klik om te downloaden

In het document ‘Inventarisatie Lesmateriaal – op het gebied van gebouwd en archeologisch erfgoed en immaterieel erfgoed zover het aansluit op het materieel erfgoed’, gemaakt in opdracht van Curaçao National Commission for UNESCO, van september 2017, worden in hoofdstuk 7 een aantal aanbevelingen gedaan m.b.t. het ontwikkelen van lesmateriaal over gebouwd en archeologisch erfgoed.

De inventarisatie van lesmateriaal en de aanbevelingen die daaruit voortvloeien zijn met name gericht op het onderwijs, ingedeeld in verschillende schooltypes.
Een belangrijke conclusie was dat er veel materiaal over gebouwd en archeologisch erfgoed is maar dat het moeilijk te vinden is. In het onderwijsveld bleek er behoefte aan een plek waar men gemakkelijk informatie en lesmaterialen zou kunnen vinden.

De eerste prioriteit die vervolgens genoemd wordt (blz. 83) is: “…het opzetten van een digitaal platform met alle materialen die al beschikbaar zijn. Samen met het uitgeven van een nieuwsbrief en het opzetten en bijhouden van een facebook page wordt als het ware voorzien in een goede infrastructuur voor de verdere ontwikkeling van materiaal.”

Als initiatiefnemer herkent Stichting Monumentenzorg Curaçao dat de informatiebehoefte over monumentaal erfgoed op alle eilanden aanwezig is en wil dit Digitaal Platform Monumentaal Erfgoed Caribisch Nederland dan ook voor een bredere doelgroep  op alle eilanden toegankelijk maken. Naast docenten en leerlingen in het onderwijs kunnen ook andere groepen, ouders, kinderen, jongeren en bezoekers gebruik maken van de informatie die het platform biedt. Te denken valt aan naschoolse opvang, jeugdgroepen, familie- en vriendengroepen die een activiteit willen organiseren, toeristen, toeristenorganisaties en zo meer.