Monumenten in de steigers

Monumenten in de steigers

De Stichting Monumentenzorg Curaçao, als een van de belangrijkste opdrachtgevers van restauratiewerken op het eiland, komt dagelijks in aanraking met de enorme verschillen in opvatting bij de diverse uitvoerende en controlerende partijen voor wat betreft de uitvoering van details en het gebruik van oude en nieuwe materialen. De behoefte de juiste kennis vast te houden en te verheffen tot standaard voor haar restauratie opdrachten heeft dit boek tot resultaat.

Jan Toeter, restauratie aannemer en bekend voorstander van behoud van originele materialen heeft een beschrijving gemaakt van werkwijzen, detailleringen en materialen zodanig dat dit een handvat zou worden voor de restauratiewereld op Curaçao. Gaandeweg ontstond er een enorme berg aan handschetsen en krabbels die allen een plaatsje in het dit boekwerk verdienden. De handschetsen zijn vertaald in detailtekeningen aangevuld met foto’s van reeds uitgevoerde restauraties. Het tekenwerk en de inpassing van de tekeningen en foto’s bij de tekst was een enorm werk wat is uitgevoerd onder leiding van architect Anko van der Woude van architectenbureau IMD Design dat uit het eigen restauratie archief veel details en foto’s heeft aangedragen. Ook zijn detailschetsen en tekeningen, opgesteld door restauratie uitvoerder Henk Langenfeld, integraal opgenomen in dit boek.

Naast de vastgelegde technische details is ook ruim aandacht besteed aan de wijze van voorbereiden, vereiste vergunningen en monumentale karakteristiek. Het resultaat, Monumenten in de steigers, mag gezien worden als een standaardwerk, waar een ieder een goed fundament aantreft voor een duurzame aanpak van restauratie en onderhoudswerk aan onze Monumenten.

Het boek is te koop bij Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Monumenten in de steigers

Monumenten in de Steigers

De Stichting Monumentenzorg Curaçao, als een van de belangrijkste opdrachtgevers van restauratiewerken op het eiland, komt dagelijks in aanraking met de enorme verschillen in opvatting bij de diverse uitvoerende en controlerende partijen voor wat betreft de uitvoering van details en het gebruik van oude en nieuwe materialen.

De behoefte de juiste kennis vast te houden en te verheffen tot standaard voor haar restauratie opdrachten heeft dit boek tot resultaat. Jan Toeter, restauratie aannemer en bekend voorstander van behoud van originele materialen heeft een beschrijving gemaakt van werkwijzen, detailleringen en materialen zodanig dat dit een handvat zou worden voor de restauratiewereld op Curaçao. Gaandeweg ontstond er een enorme berg aan handschetsen en krabbels die allen een plaatsje in het dit boekwerk verdienden.

De handschetsen zijn vertaald in detailtekeningen aangevuld met foto’s van reeds uitgevoerde restauraties. Het tekenwerk en de inpassing van de tekeningen en foto’s bij de tekst was een enorm werk wat is uitgevoerd onder leiding van architect Anko van der Woude van architectenbureau IMD Design dat uit het eigen restauratie archief veel details en foto’s heeft aangedragen. Ook zijn detailschetsen en tekeningen, opgesteld door restauratie uitvoerder Henk Langenfeld, integraal opgenomen in dit boek. Naast de vastgelegde technische details is ook ruim aandacht besteed aan de wijze van voorbereiden, vereiste vergunningen en monumentale karakteristiek.

Het resultaat, Monumenten in de steigers, mag gezien worden als een standaardwerk, waar een ieder een goed fundament aantreft voor een duurzame aanpak van restauratie en onderhoudswerk aan onze Monumenten. Het boek is te koop bij Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Geschiedenis in Steen

Geschiedenis in Steen

Golvende gevels, statige zuilen, kleurrijke tegels en zwierige trappen: de huizen van Curaçao geven het eiland een heel eigen karakter. De binnenstad van Willemstad is inmiddels zelfs uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Sommige historische panden zijn kolossaal, andere staan onopvallend in kleine achterafsteegjes. Maar allemaal hebben ze hun eigen charme en hun eigen geschiedenis. Zonder Stichting Monumentenzorg Curaçao was een groot deel van dit culturele erfgoed onder de sloophamer vermorzeld. Sinds 1954 strijdt deze stichting met succes voor behoud en restauratie van Curaçaose monumenten. In dit boek verweeft journaliste Jeannette van Ditzhuijzen de geschiedenis van de Stichting Monumentenzorg Curaçao met de historie van enkele van de ruim honderd monumenten die de stichting inmiddels bezit. Zo laat zij zien dat het bij de zorg voor monumenten niet alleen gaat om het conserveren van de stenen, maar ook om het behoud van de geschiedenis die er onlosmakelijk mee is verbonden. Het boek is te koop bij Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Kucho den hanchinan di Otrobanda

Kucho den hanchinan di Otrobanda

Dit digitaal big book over het stegengebied in Otrobanda met de titel ‘Kucho den hanchinan di Otrobanda’ is ontwikkeld voor de doelgroep 4 tot 8 jaar en kan dus gebruikt worden in Cyclus 1 van het Funderend Onderwijs, binnen de educatiegebieden CAV – M&M – TGC. Als digitaal Big Book is dit prentenboek toegankelijk voor gebruik op scholen. Het kan klassikaal ‘geluisterd’ worden gebruik makend van een Digibord, een Smart TV of een beamer. Maar als er losse computers/devices aanwezig zijn kunnen leerlingen ook individueel het boek bekijken en naar het verhaal luisteren. Ook thuis en op de opvang kan het boek gebruikt worden. De volwassene kan er voor kiezen om het verhaal zelf voor te lezen, de teksten zijn te downloaden op de website. Of men kan genieten van de voorleesstem van Laura Quast, de schrijfster van het verhaal, die het voorleest in zowel het Papiaments als het Nederlands. Na elke plaat volgt een verwerkingsspel dat inhaakt op de inhoud van de voorgaande plaat.