Dec 5, 2024
Curaçao is rijk aan monumenten. Curaçao heeft echter ook een rijke nieuwe architectuur. Deze kwam voor het eerst tot ontwikkeling toen de olie-industrie aan het begin van deze eeuw bezit nam van het eiland. Hiermee kwam een abrupt einde aan eeuwen bouwen volgens een vertrouwd concept. Curaçao maakte kennis met nieuwe bouwtechnieken en stijlen uit het internationale bouwen zoals de flamboyante Art Deco stijl en het zakelijker Nieuwe Bouwen. Nog niet voor een ieder bekend is, dat het enige tropische bouwwerk van befaamd architectuurvernieuwer Gerrit Rietveld zich op Curaçao bevindt. Dit boek geeft een overzicht van de rijkdom en de verscheidenheid aan architectuur die op Curaçao wordt aangetroffen en beschrijft de ontwikkelingen die aan de basis liggen van haar ontstaan. Het gaat in op de dilemma’s waar bouwers en architecten voor stonden en die ook nu nog bij het tot stand brengen van een eigen architectuur een rol van betekenis spelen. De eigentijdse architectuur als product van architecten van eigen bodem wordt tegen het licht gehouden en de komende bouwopgave verkend. Een eeuw architectuur op Curaçao wil de jongere architectuur, de karakteristieke Curaçaose zelfbouw en de typische tropische stedenbouw van het eiland voor de eilandbewoner ontsluiten en een gids zijn voor de bezoeker van Curaçao, die iets meer van de typische bouwwijze van het eiland wil proeven. een literatuurlijst, kaderteksten, een Engelse samenvatting van de hoofdstukken en een Architectenlijst met werken van de oude generatie architecten op Curaçao, maken het boek tot een duurzaam document van Curaçaos architectuur en stedenbouw van de twintigste eeuw.
Nov 5, 2024
De cursus ‘Educatie in Erfgoed’ is ontstaan uit een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA en is door de jaren heen verschillende keren aangeboden bij de Technische Faculteit van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (later University of Curaçao). In deze cursus leert men over gebouwd erfgoed in het algemeen en in het bijzonder op Curaçao, en hoe dit erfgoed te waarborgen en te onderhouden. Dit cursusmateriaal op HBO niveau is samengesteld en uitgevoerd door een wisselende groep experts op het gebied van Caribisch erfgoed.
In de cursus werd onder andere stilgestaan bij de regel- en wetgeving op het gebied van de monumentenzorg en restauratie maar ook bij de toe te passen technieken en materialen. Aan de hand van theoretische achtergrond over de westerse bouwkunst en de stedenbouwkundige ontwikkeling van het eiland kreeg de cursist praktische opdrachten met de nodige theoretische achtergrond voor het maken van een restauratie- en renovatieplan.
Onderwerpen die in de cursus onder andere aan bod kwamen;
- Inleiding Geschiedenis van de Westerse bouwkunst
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Willemstad
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Curaçao
- Historische Architectuur en Stedenbouw in het Caribisch Gebied
- Inleiding in de archeologie
- Architectuurgeschiedenis van Curaçao
- UNESCO Werelderfgoed
- Opzetten van een technisch restauratieplan
- Historische bouwmaterialen en constructietechnieken op Curaçao
- Uitgangspunten bij het restaureren op Curaçao
- Internationale uitgangspunten bij het restaureren
- Excursie restauratieproject
- Inleiding Monumentenzorg Curaçao
- Monumentenwetgeving op Curaçao
- Nieuwe architectonische invullingen in/ bij monumenten
Van de cursus zijn nog enkele jaargangen bewaard gebleven. Een deel daarvan ligt in de bibliotheek van de University of Curaçao en een aantal delen liggen ter inzage bij Stichting Monumentenzorg Curaçao