Dec 10, 2024
Over het ontstaan en de stedenbouwkundige en demografische ontwikkeling van de historische stadswijk Otrobanda is maar weinig meer bekend dan dat gouverneur Jacob Beck in 1707 het initiatief genomen heeft om ‘Aen de Oversijde van deese haven’ te gaan bouwen. In dit boek toont Bernard R. Buddingh’ (‘Van Punt en Snoa, 1994) aan dat er van de bouwplannen van Jacob Beck vrijwel niets is gerealiseerd en dat er aan het eind van de zeventiende eeuw al huizen aan de Overzijde stonden. Aan de hand van uniek archiefmateriaal en kaarten geeft Otrobanda, ‘Aen de oversijde van deese haven’ een heel nieuwe kijk op de vroegste gechiedenis van Otrobanda. Werd ‘de’ Willemstad (de Punt, Punda) voornamelijk bewoond door protestanten en joden, in Otrobanda hebben rooms-katholieken, ‘vrije negers’, mulatten en tot slaaf gemaakten al van het begin af aan een belangrijke rol gespeeld.
Dec 6, 2024
Willemstad op Curaçao ontstond in de zeventiende eeuw en groeide uit tot één van de belangrijkste havensteden in het Caribisch gebied. Wie trokken er destijds naar Curaçao en waarom? Wat was de invloed van deze pioniers op de ontwikkeling van de stad?
Bernard Buddingh’ deed uitvoerig onderzoek naar het ontstaan van de Willemstad. Aanleiding hiertoe was een verzoek van de Joodse Gemeente aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen om de synagoge Mikvé Israël-Emanuel op te meten en uit te tekenen. Deze synagoge, de oudste die op het westelijk halfrond in gebruik is, is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Willemstad. Het onderzoek van Bernard Buddingh’ leidde dan ook tot een gedocumenteerde reconstructie van (De) Willemstad, zoals deze er in het begin van de achttiende eeuw uitzag.
Van Punt en Snoa laat u op boeiende wijze de stedebouwkundige groei en de architectuur van deze unieke oude stad en haar synagoge zien en laat u tevens kennis maken met de mensen die Willemstad tot ontwikkeling brachten. Stadskaarten, foto’s, tekeningen, computervisualisaties en demografische gegevens maken dit boek tevens tot een onmisbaar naslagwerk voor al diegenen die zich met Willemstad en het eiland Curaçao verbonden voelen.
Nov 5, 2024
De cursus ‘Educatie in Erfgoed’ is ontstaan uit een samenwerking tussen DROV, MFC en UNA en is door de jaren heen verschillende keren aangeboden bij de Technische Faculteit van de Universiteit van de Nederlandse Antillen (later University of Curaçao). In deze cursus leert men over gebouwd erfgoed in het algemeen en in het bijzonder op Curaçao, en hoe dit erfgoed te waarborgen en te onderhouden. Dit cursusmateriaal op HBO niveau is samengesteld en uitgevoerd door een wisselende groep experts op het gebied van Caribisch erfgoed.
In de cursus werd onder andere stilgestaan bij de regel- en wetgeving op het gebied van de monumentenzorg en restauratie maar ook bij de toe te passen technieken en materialen. Aan de hand van theoretische achtergrond over de westerse bouwkunst en de stedenbouwkundige ontwikkeling van het eiland kreeg de cursist praktische opdrachten met de nodige theoretische achtergrond voor het maken van een restauratie- en renovatieplan.
Onderwerpen die in de cursus onder andere aan bod kwamen;
- Inleiding Geschiedenis van de Westerse bouwkunst
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Willemstad
- Stedenbouwkundige ontwikkeling van Curaçao
- Historische Architectuur en Stedenbouw in het Caribisch Gebied
- Inleiding in de archeologie
- Architectuurgeschiedenis van Curaçao
- UNESCO Werelderfgoed
- Opzetten van een technisch restauratieplan
- Historische bouwmaterialen en constructietechnieken op Curaçao
- Uitgangspunten bij het restaureren op Curaçao
- Internationale uitgangspunten bij het restaureren
- Excursie restauratieproject
- Inleiding Monumentenzorg Curaçao
- Monumentenwetgeving op Curaçao
- Nieuwe architectonische invullingen in/ bij monumenten
Van de cursus zijn nog enkele jaargangen bewaard gebleven. Een deel daarvan ligt in de bibliotheek van de University of Curaçao en een aantal delen liggen ter inzage bij Stichting Monumentenzorg Curaçao