Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen
Deze verhandeling in boekvorm bestaat hoofdzakelijk uit een serie lezingen over de muziek en de musici van de Nederlandse Antillen. Zij geeft in het algemeen slechts een summier overzicht van de ontwikkeling die zich voornamelijk afspeelde aan het begin van de negentiende eeuw tot heden (1978).
Deze beschrijving omvat zoveel mogelijk de oorsprong en de evolutie van wat er op de Antillen in het algemeen en op Curaçao in het bijzonder ontstaan is. Aan de oorsprong van de folkloristische dansen en de dansen van Europese afkomst wordt eveneens aandacht gewijd.
Een apart hoofdstuk is aan de oorsprong en evolutie van de kaha di orgel gewijd, aangezien dit instrument met zijn typische muziek nog steeds een bijzondere rol speelt in de Antilliaanse samenleving.
Van de meeste componisten en prominente musici is een beknopte biografie gegeven, alhoewel het riskant is over nog in leven zijnde musici en hun muziek te schrijven.
Voor onze populaire artiesten is een apart hoofdstuk ingeruimd.
Verder vindt men in het boek enige foto’s van oude manuscripten uit de negentiende eeuw.
Zoveel mogelijk zijn oudere musici van Curaçao geraadpleegd teneinde een meer betrouwbaar beeld te krijgen van wat er n de vorige eeuw op Curaçao op muziekgebied gebeurde.
Inhoud
Inleiding
Hoofdstuk I Een stem uit de “goeie ouwe tijd”.
Hoofdstuk II De tijd van “villancicos”, “areïtos”, “cantares” en de “cuatro”.
Hoofdstuk III De diverse invloeden.
Hoofdstuk IV Onze organisten.
Hoofdstuk V Muziekdrukkunst op Curaçao.
Hoofdstuk VI Muziekonderwijs in de 19e en 20e eeuw.
Hoofdstuk VII De evolutie van Antilliaanse muziek.
Hoofdstuk IX Onze toonkunstenaars.
Hoofdstuk X. De Jeugdconcerten.
Hoofdstuk XI. Onze populaire artiesten
Bibliografie