Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen

Muziek en Musici van de Nederlandse Antillen

Deze verhandeling in boekvorm bestaat hoofdzakelijk uit een serie lezingen over de muziek en de musici van de Nederlandse Antillen. Zij geeft in het algemeen slechts een summier overzicht van de ontwikkeling die zich voornamelijk afspeelde aan het begin van de negentiende eeuw tot heden (1978).
Deze beschrijving omvat zoveel mogelijk de oorsprong en de evolutie van wat er op de Antillen in het algemeen en op Curaçao in het bijzonder ontstaan is. Aan de oorsprong van de folkloristische dansen en de dansen van Europese afkomst wordt eveneens aandacht gewijd.
Een apart hoofdstuk is aan de oorsprong en evolutie van de kaha di orgel gewijd, aangezien dit instrument met zijn typische muziek nog steeds een bijzondere rol speelt in de Antilliaanse samenleving.
Van de meeste componisten en prominente musici is een beknopte biografie gegeven, alhoewel het riskant is over nog in leven zijnde musici en hun muziek te schrijven.
Voor onze populaire artiesten is een apart hoofdstuk ingeruimd.
Verder vindt men in het boek enige foto’s van oude manuscripten uit de negentiende eeuw.
Zoveel mogelijk zijn oudere musici van Curaçao geraadpleegd teneinde een meer betrouwbaar beeld te krijgen van wat er n de vorige eeuw op Curaçao op muziekgebied gebeurde.

Inhoud

Inleiding

Hoofdstuk I      Een stem uit de “goeie ouwe tijd”.
Hoofdstuk II     De tijd van “villancicos”, “areïtos”, “cantares” en de “cuatro”.
Hoofdstuk III    De diverse invloeden.
Hoofdstuk IV   Onze organisten.
Hoofdstuk V    Muziekdrukkunst op Curaçao.
Hoofdstuk VI   Muziekonderwijs in de 19e en 20e eeuw.
Hoofdstuk VII  De evolutie van Antilliaanse muziek.
Hoofdstuk IX   Onze toonkunstenaars.
Hoofdstuk X.   De Jeugdconcerten.
Hoofdstuk XI.  Onze populaire artiesten
Bibliografie

 

Otrobanda ‘Aen de oversijde van deese haven’

Otrobanda ‘Aen de oversijde van deese haven’

Over het ontstaan en de stedenbouwkundige en demografische ontwikkeling van de historische stadswijk Otrobanda is maar weinig meer bekend dan dat gouverneur Jacob Beck in 1707 het initiatief genomen heeft om ‘Aen de Oversijde van deese haven’ te gaan bouwen. In dit boek toont Bernard R. Buddingh’ (‘Van Punt en Snoa, 1994) aan dat er van de bouwplannen van Jacob Beck vrijwel niets is gerealiseerd en dat er aan het eind van de zeventiende eeuw al huizen aan de Overzijde stonden. Aan de hand van uniek archiefmateriaal en kaarten geeft Otrobanda, ‘Aen de oversijde van deese haven’ een heel nieuwe kijk op de vroegste gechiedenis van Otrobanda. Werd ‘de’ Willemstad (de Punt, Punda) voornamelijk bewoond door protestanten en joden, in Otrobanda hebben rooms-katholieken, ‘vrije negers’, mulatten en tot slaaf gemaakten al van het begin af aan een belangrijke rol gespeeld.