Tijdbeeld Bonaire (32) – Gecombineerde Bouwstijlen of Verbouwd

Tijdbeeld Bonaire (32) – Gecombineerde Bouwstijlen of Verbouwd

Twee keer per maand verschijnt de column ‘Tijdbeeld Bonaire’ in het Antilliaans Dagblad. Een column die gaat over Bonaire, waarbij verhalen en foto’s uit het verleden en heden samenkomen. De rode draad hierbij is de tijdlijn uit Wilna Groenenboon’s boek ‘Monument Bonaire’. Waarbij ze hoopt de lezers te kunnen informeren, verrassen en interesseren in cultuur, architectuur en de geschiedenis van het dagelijks leven op Bonaire.

In het boek ‘Monument Bonaire’ staan zes verschillende bouwstijlen, over een bouwperiode die loopt tot ongeveer 1970. Een relatief grote groep gebouwen uit die periode past niet in één van deze zes bouwstijlen. Of ze dragen niet meer de kenmerken. Deze gebouwen worden samengevoegd tot een aparte groep die ‘gecombineerde bouwstijlen’, of ‘verbouwd’ wordt genoemd. In dit artikel uit het Antilliaans Dagblad (28 november 2024) vertelt Wilna Groenenboom over deze uitzonderlijke bouwstijl op Bonaire.

Architectuur van de jaren 30-60

Architectuur van de jaren 30-60

Op 21 november is bij de Mongui Maduro Library het architectuurboek ‘Modern architecture of Curaçao 1930-1960’ gepresenteerd. Samengesteld door architect en architectuurhistoricus Michael A. Newton met fotografie van de professionele en creatieve fotograaf Ton Verkuijlen. Het grafisch ontwerp is van Carl Ariza. Een gezamenlijke uitgave van de Nederlandse LM Publishers en DoCoMoMo Curaçao. Het Antilliaans Dagblad vroeg Newton er zelf een artikel over te schrijven.

In het artikel vertelt Newton hoe het boek de erfenis in kaart breng van twee verschillende, maar onderling verbonden internationale bouwstijlen die in het begin 20e eeuw opkwamen: De ‘Moderne Beweging’ en ‘Art Deco’. Het boek focust op 25 gebouwen die in deze periode zijn ontworpen door lokale en Nederlandse architecten.

Krantenartikel AD – ‘Zikinzá collectie: klinkend erfgoed’

Krantenartikel AD – ‘Zikinzá collectie: klinkend erfgoed’

Krantenartikel ‘Antilliaans Dagblad’ – 20 mei 2020

Eind maart 2010 werd de collectie ‘Zikinzá’ van meer dan 1400 geluidsopnamen overgedragen aan het National Archeological and Anthropological Memory Management, NAAM. De opnames werden in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw gemaakt door pater Paul Brenneker en Elis Juliana en bevatten liedjes, verhalen en herinneringen van oudere Curaçaoenaars. De opnames stonden vanaf 1974 onder beheer van de Stichting Zikinzá en zijn in de afgelopen decennia al door vele onderzoekers dankbaar gebruikt. Met de overdracht aan NAAM is de collectie een nieuwe levensfase ingegaan.